Latest favs


 

Saranda, Albaninen


 
Nu var det ju några veckor sen vi var iväg till Albanien så det är väl hög tid att berätta och visa lite bilder från resa! :) Resan var en charter med Apollo. För en vecka inkl hotell med halvpension (frukost), transfer och avbokningsskydd betalade vi drygt 4600:-/person. Hur hamnade vi i just Albanien undrar många. Faktiskt så lottade vi. Vi valde tre olika resmål var och sen lottade vi mellan dem. Jag som spenderar mer tid på internet än i verkliga livet hade hittat nån lista över nya stora turistmål och blev intresserad av Albanien, plus varmt och billigt. Och Albanien blev det och det här med att lotta blir nog en ny tradition.
 
Det började med en himla omständig väg dit. Tåg till Göteborg, buss till Landvetter, flyg till Korfu, båt över till Saranda och till sist en kort taxitur fram till hotellet. 09.30 lämnade jag lägenheten och vid 23.00 anlände vi till hotellet.. 
 
 
Vi bodde på Hotell Kaonia. Väldigt enkelt och okej hotell. Rummen var okej, frukosten var okej. Gullig personal och bra balkong med utsikt över havet iallafall men stenhårda sängar och världens sämsta wifi. 
 
 
 
Två dagar var det världens oväder och vi fick mest spendera tid på hotellrummet. Nog den värsta åskan jag sett i hela mitt liv. Jag och Lollo satt helt facinerade på balkongen i flera timmar och kollade på blixtarna samtidigt som vi försökte fånga dom på film, och Therese låg inne och var livrädd, stackarn. En dag gav vi oss även ut och badade i spöregnet, supermysigt! Så helt bortkastade var inte dessa dagar ändå. 
 
 
En heldag spenderades med en utflykt till Gjirokaster och sedan Blue eye. Vi hade läst på rätt dåligt och ångrade oss en hel del när vi upptäckte att hela dagen skulle spenderas i en buss när vi bara ville ner på stranden efter 2 dagar på hotellet.. Men ingen återvändo och Blu eye (en älv eller dylikt med sjukt klart vatten och ett hål som är 50meter djupt) ville vi ju verkligen se. Bussturen var sjukt läskig. Vägarna var väldigt smala och slingriga, upp- och nerför höga berg, nästintill inga räcken och kvaliten var verkligen inte den bästa, men inte hindrade det chauffören från att köra som en tok.. Vi överlevde iallafall. I Gjirokaster besökte vi nått jättetråkigt museum, där vi gav upp efter 5 min och tog selfies och körde hårtåg ute i solen istället.. Sen åkte vi upp till nått slott som också var jättetråkigt. Sen åt vi mat på nått hotell, där fick vi prova på lite mer traditionell albansk mat. Det var intressant men inte speciellt gott.. Efter allt detta ganska tråkiga var det äntligen dags att besöka Blue eye! Tyvärr var det lite av en besvikelse det med. Vi kom dit alldeles försent och solen var på nedgång så det var inte alls så vackert som man sett på bilder innan. Tyvärr var det väldigt dåligt uppstyrt, där man skulle hoppa ner i själva ögat var det en dåligt byggd avsats med staket runt, vilket i kombination med det kalla vattnet, hålets snåla radie och det långa avståndet, de starka strömarna osv gjorde att jag inte vågade hoppa i.. Sjukt besviken i eftrehand. 
Allt som allt, inte en jättelyckad dag, och jag skulle inte rekommendera andra att åka på denna ytflykt. Men det var ändå kul att se andra delar av landet, vi fick lära oss en hel del och smaka på mat vi inte hade valt annars. 
 
 
 
 
Sista dagen var den bästa. Hela dagen spenderades på stranden, vi gick till ett lite finare ställe än det närmast vårt hotell, och det var nog även denna dag värdet var som bäst. Stekte på och försökte sola ikapp allt vi missat. Tog en liten paus för att äta lunch bara. När solen gick ner begav vi oss hemåt för dusch och fix. På med långklänningarna och iväg till vårt favoritställe. Centrali. För övrigt det stället som vi hört vara det bästa och dyraste stället i Saranda. Blev trerätters plus några drinkar. Kostade cirka 300kr/person, notera då att det verkligen var det dyraste stället i hela Saranda. Efter det mötte vi upp några killar vi träffat på stranden nån dag innan, de tog med oss till en asmysig bar som vi helt missat innan?! Den var dock helt tom (stängd?) men tydligen kände de mannen som jobbade/ägde stället så vi hade stället helt för oss själva. Så där spenderade vi några timmar med att dricka cider och förhöra killarna om Albanien och hur det är att bo där. Avslutade sedan med att besöka en strippklubb. Mest för att kunna pricka av det på bucketlisten. Älskar denna kvällen.
 
 
 
 
Ojojoj, försökte sammanfatta denna resa kort. Det gick ju sådär va.. Tänkte iallafall avsluta med lite snabba, praktiska tips om ni är sugna på att besöka Albanien:
 
x Växla till Lek så fort ni kan, att handla med Euro blir sjukt osmidigt och de avrundar uppåt i affärerna. 
 
x Sugen på en utflykt? Se vad Apollo erbjuder men åk själv. Buss/taxi blir så himla mycket billigare och du kan välja själv när du vill åka dit/hem. 
 
x Vill ni besöka Blue eye? Gör det tidigt på dagen när solen står högt så får ni utså mycket som möjligt. Och för guds skull, hoppa ner i ögat, annars kommer ni ångra er, det gör jag.
 
x Blir ni bjudna på Raki? Häll ut i närmsta blomkruka när ni får chansen. Sjukt äckligt och smaken sitter kvar länge.. 
 
x Är ni ute efter sol och bad rekommenderar jag verkligen ett hotell med pool eller att ta sig ut till Ksamil. "Stränderna" i Saranda är inte spciellt mysiga och den steniga stranden avskräckte verkligen från bad. 
 
 
 
 

RSS 2.0